Schokkend: meidoorn aanplanten verboden!

Het najaar komt er weer aan en ik ben me aan het voorbereiden op het verder aankleden van de omgeving van de paarden. De ideale tijd voor het aanplanten van struiken, bomen en vaste planten is namelijk oktober/november. Meidoorn is een van de planten die op mijn verlanglijstje staat. En het klinkt misschien vreemd, maar er zijn bepaalde delen in Nederland waar je geen meidoorn mag planten.

Meidoorn in sommige gebieden een verboden plant.

De meidoorn is namelijk de waardeplant voor de bacterie ‘Erwinia amylovora’, welke de plantenziekte bacterievuur kan veroorzaken. De bacterie is niet gevaarlijk voor mensen en dieren. Wanneer planten of bomen deze ziekte krijgen kunnen ze in korte tijd flinke schade oplopen of zelfs doodgaan.

overzicht bufferzones bacterievuur
Bufferzones bacterievuur

De ziekte kan zich snel verspreiden via wind/regen, aanraking met de handen/gereedschap of door vogels en insecten. De ziekte kan vooral in appel- en perenboomgaarden en boomkwekerijen grote schade aanrichten. Dat is ook de reden dat er bufferzones in het leven zijn geroepen. In die zones mogen waardeplanten van de bacterie niet verhandeld/geplant worden. Meidoorn is dus zo’n waardeplant.

Volledige lijst waardeplanten: Amelanchier (krentenboom), Chaenomeles (Japanse kwee), Cotoneaster (dwerg- of rotsmispel), Crataegus (meidoorn), Cydonia (kweepeer), Eriobotrya (Japanse mispel), Malus (appel en sierappel), Mespilus (mispel), Photinia davidiana (Stranvaesia (Hort)), Pyracantha (vuurdoorn), Pyrus (peer en sierpeer) en Sorbus (lijster/meelbes).

Zit je in een bufferzone dan mag je de volgende planten niet aanplanten:

  • Cotoneaster floccosus
  • Cotoneaster salicifolius
  • Cotoneaster watereri en de daartoe behorende cultivars
  • Photinia davidiana
  • Crataegus calycina (koraalmeidoorn)
  • Crataegus laevigata (tweestijlige meidoorn)
  • Crataegus monogyna (eenstijlige meidoorn) met uitzondering van de cultivars

Gelukkig zitten wij zelf niet in een bufferzone, dus ga ik binnenkort onder andere de meidoorn aanplanten.

Met prikkelige groet, Shanna