Vijf simpele trucs voor paardenhouders om de winter te overleven

Al meerdere goed inhoudelijke posts/blogs heb ik voorbij zien komen over de bestrijding van modder. Moraal van het verhaal is toch meestal dat je vóórdat er modder ontstaat dit moet aanpakken. Maar wat als al modder hebt op de paddock, track, ingang weide/stal, etc?

In dit blog een paar tips, hoe overleef je modder?

Tip 1: ontspan!

Ten eerste voel je je er niet te rot over ten opzichte van je paard. De meeste mensen kunnen niet alles in één keer perfect maken vanwege gebrek aan tijd en/of financiële middelen. Zie het ook als feedback waar je iets kunt verbeteren. En soms zie je het niet op alle plekken aankomen. En zo kun je stuk voor stuk het verblijf van je paard(en) tot een utopie maken! Wat ik wel belangrijk vind om als eerste mee te beginnen zijn de voerplekken en een droge ligplek.

Tip 2: kruiwagen.

Ik heb om de modder door te kunnen komen een elektrische kruiwagen aangeschaft en dit vind ik écht fantastisch. Dit voorkomt zeer veel leed. Dus kan je het missen (ze zijn niet goedkoop) dan is dit écht een aanrader.

Tip 3: schoeisel.

Uiteraard moeten laarzen waterdicht zijn. Daarbij vind ik het belangrijk om schoenen te dragen met een zeer goed profiel. Verder van belang vind ik schoenen die je goed strak kan veteren rondom je enkels, zelf heb ik legerkisten. Het meest irritante is wanneer je door de modder ploegt met je te zware kruiwagen en je laars blijft achter in de zuigende modder. Waardoor je vervolgens met je sok in de modder stapt.

Hebben je schoenen een minder goed profiel dan glibber je alle kanten op en voor je het weet verlies je je evenwicht, en erger nog je kruiwagen vol mest….

Tip 4: onderhoud.

Na de klusjes spoel ik altijd even de modder van mijn laarzen af. Naast dat de plek waar je ze opslaat minder vies wordt, schijnt daarnaast het modder het materiaal van je laarzen aan te tasten waardoor ze minder lang mee en lek gaan.

Tip 5: hazenpad.

Creëer een paadje voor jezelf om de modder te ontlopen, liefst een waar de paarden niet overheen kunnen. Bijvoorbeeld met brede planken die je op de modder legt om zo een pad te creëren.

Veel succes komende winter!