Feed-X gate timer

Automatische toegang tot de weide met de Feed-X gate timer

De Feed-X gate timer, een fantastische uitvinding. Hiermee kun je je paard beperkt weidetoegang bieden, terwijl je zelf niet aanwezig hoeft te zijn. Het probleem waar ik zelf tegen aan liep is dat ik graag mijn paarden 1-4 uur, afhankelijk van het seizoen, weidetoegang wil bieden. Dit om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen. Met de Feed-X gate timer, kun je dus automatische toegang tot het weiland verlenen.

Waarom de Feed-X gate timer?

Toen ik op zoek ging naar een automatische weide poortopener kwam ik de Feed-X gate timer tegen. En ik vind het echt een geweldig product, het is zeer makkelijk te installeren en gebruiken. Vanwege het design gaat het ook nog eens lang mee, hij is namelijk waterdicht. Omdat er zeer weinig techniek in zit, kan er ook vrij weinig stuk gaan. De Feed-X gate timer is gemaakt om een trekkracht van maximaal 2 kg aan te kunnen. Wanneer bijvoorbeeld een paard in een panieksituatie door de afsluiting heen gaat zal deze automatisch open gaan, zonder de gate timer hierbij te beschadigen. Voor meer informatie lees de handleiding, te vinden onder aan deze pagina onder het kopje ‘downloads’. Omdat de Feed-X gate timer mechanisch werkt zijn er geen batterijen of elektriciteit nodig. We zijn dan ook zeer blij dat we dit product hebben mogen toevoegen aan onze webshop!

Verschillende toepassingen

De reeds genoemde en waar hij oorspronkelijk voor bedacht is, is het automatisch toegang verlenen tot het weiland. Je zou de gate timer ook kunnen toepassen wanneer je één of meerdere paarden extra wilt bijvoeren op een afgesloten stukje paddock. Je laat ze dan rustig eten (zonder daar zelf op te moeten wachten), en de gate timer geeft ze na verloop van tijd weer toegang tot de rest van de groep paarden en het paardenverblijf. Daarnaast zou je er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een gedeelte van de paddock af te sluiten met schrikdraad en dan daarbinnen extra hooi kunnen leggen. Op die manier kun je ook een extra voermoment aanbieden terwijl je zelf afwezig bent!

Keuzemogelijkheden

Van de Feed-X gate timer zijn twee variaties, 1. waarmee je maximaal 6 uren kunt instellen en 2. waarmee je maximaal 12 uur kunt instellen. De timers werken met een opwindmechanisme, en zijn daardoor niet zo nauwkeurig als bijvoorbeeld een digitale klok. Een afwijking tot 5% is normaal. Een 6 uurs timer is daardoor nauwkeuriger dan een 12 uurs timer.

Beide variaties kun je kopen in onze webshop

Naast de Feed-X gate timer zelf, heb je een systeem met poort opener nodig. De producent van de Feed-X gate timer heeft lang getest en uiteindelijk 3 variaties hiervoor op de markt gebracht:

G15_revisie.png

Haspelsysteem, G15

Dit systeem is met een haspel welke vanzelf oprolt nadat de Feed-X gate timer is open gegaan. De haspel zelf is van Gallagher, maar deze is aangepast. Door deze aanpassing rolt de poortopener langzamer op en daarnaast is de trekkracht op de gate timer een stuk lager. Met dit systeem kan je een afstand van maximaal 15 meter overbruggen.


 

Enkel katrolsysteem, G11

Dit is een systeem welke werkt met schrikdraad en vervolgens door een tegengewicht te bieden geopend wordt. Het tegengewicht is een jerrycan die je vult met zand, stenen of water om tegenwicht te bieden. Doordat het systeem met katrollen werkt kan je met een minimale hoogte van de jerrycan toch een weidetoegang breed genoeg maken. Daarnaast zorgen de katrollen er voor dat het schrikdraad langzaam open gaat.

g112_complete.jpg

Dubbel katrolsysteem, G112

Dit is min of meer het zelfde systeem als de G11, alleen dan met een dubbele weideopener. Voor deze optie zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen wanneer je kleine en grote paarden hebt, waardoor de kleintjes onder de enkele draad door zouden kunnen. Zie onderstaande video voor een impressie van het systeem.