logo_compleet_kleur_transparant_header_klein.png

Frequently Asked Questions

Ja, Haybutlers zijn ontworpen met paard- en mensveiligheid in het achterhoofd. Zo voorkomen we scherpe randen en werken de Haybutlers op een veilige lage spanning, niet voelbaar voor mens en paard. Al onze Haybutlers voldoen aan de scherpe CE-richtlijnen van de Europese Unie.

Ja. Indien deze binnen een paardenverblijf wordt geplaatst raden wij bij sommige Haybutler modellen wel aanvullende maatregelen aan.

Het vrijstaande model is ontworpen om buiten de omheining te staan. De optionele hooiruif staat dan binnen het paardenverblijf (paddock), en de Haybutler zelf buiten de omheining. Hierdoor staat de Haybutler grotendeels buiten het bereik van je paarden. Alle hoekjes en randen waar de paarden eventueel over de omheining bij kunnen zijn veilig.

Het hoekmodel is ontworpen om binnen het paardenverblijf opgehangen te worden, deze heeft geen aanvullende maatregelen nodig.

Het wandmodel is ontworpen om zowel binnen- als buiten het paardenverblijf op te hangen. Als deze binnen het paardenverblijf wordt ophangen, raden wij aan de optionele beschermbeugel aan te schaffen, of een vergelijkbare maatregel te treffen.

Wanneer je de Haybutler plaatst vul je deze onderin met bijvoorbeeld stenen, grind of zand. Hierdoor kan er redelijk hard aan het (optionele) slowfeedernet worden getrokken zonder dat de Haybutler van zijn plaats wordt getrokken. Optioneel kan je tegen de palen van je omheining een plank schroeven, of een tegel verticaal in de grond steken, zodat de Haybutler daar tegenaan schuift.

De Haybutler werkt op vier penlite (AA) batterijen. Deze batterijen gaan circa 1 jaar mee. Er is dus géén bekabeling of aparte besturingskast nodig, de machines zijn direct klaar voor gebruik.

De Haybutlers zijn volledig van aluminium en RVS gemaakt en kunnen niet roesten. Deze materialen gaan, in tegenstelling tot hout, vrijwel oneindig mee. Ook zijn deze materialen uitstekend te recyclen.

Het vrijstaande model is gemaakt om buiten te staan, zowel tijdens hete zomers als ijskoude winters. De overige modellen zijn bedoeld om binnen te gebruiken, maar kunnen prima buiten beschut gebruikt worden (onder een klein afdakje).

Er zitten 3 of 4 compartimenten in de Haybutler die ieder apart op tijd in te stellen zijn (maximaal 8 tijden per 24 uur). Daarnaast kan er hooi in de ruif worden gedaan tijdens het vullen van de Haybutler. Een overzicht van capaciteit en aantal compartimenten vind je hier.

Door het schuine oppervlak glijdt het hooi naar beneden. Door de zwaartekracht komt het hooi tegen het net aan te liggen. Er blijft circa 50-100 gram hooi over in de ruif.

Wij raden gebruik met geweekt hooi af, om dat dit op een duur een kleverig residu achterlaat waardoor de werking niet gegarandeerd kan worden. Is jouw hooi niet heel nat? dan is het zeker het proberen waard. Zorg er dan wel voor dat je de machine goed schoonhoudt.

Er zijn grote verschillen tussen hooi. We raden daarom aan altijd met weinig te beginnen en rustig op te bouwen zodat je het maximale uit je Haybutler leert te halen.

Het is belangrijk om niet te veel te "proppen": tijdens het vallen van het hooi kan de prop dan uitzetten en blijven steken. Als je rekening houdt met deze zaken, valt het hooi altijd goed naar beneden!

De slowfeedernetten zijn gemaakt van sterk knoopvrij PPE-weving met een doorsnede van 8 mm en heeft een maaswijdte van 4,5x4,5cm. In de praktijk blijkt dit de optimale maaswijdte. Bij kleinere maaswijdtes is de kans aanwezig dat je paard de ruif niet helemaal leeg kan eten.

Neem dan contact met ons op, bij voorkeur via WhatsApp (de snelste methode). Op die manier kan je ook foto's meesturen om de situatie toe te lichten. Wij zullen je dan zo snel mogelijk op weg helpen. Is er een onderdeel kapot? Dan sturen wij een nieuw onderdeel. Onderdelen zijn makkelijk zelf uit te wisselen, wij leveren instructies erbij en begeleiden je waar nodig. Lukt het niet op afstand? Dan kunnen wij ook langskomen voor service (aanvullend tarief).