Naar welke windrichting kun je het beste de opening van de schuilstal maken?

De nieuwe schuilstal met de opening naar het oosten.

Met die vraagstelling heb ik recent te maken gehad, omdat we een nieuwe schuur met schuilstal lieten bouwen.

Als eerste heb ik rekening gehouden met de meest voorkomende windrichting in Nederland. Zodat de pony’s uit de wind kunnen staan. Maar ook zodat de kans zo klein mogelijk is dat regen de stal in waait.”Gemiddeld genomen komt de wind bijna 50% van de tijd uit het westen tot zuiden. Als de wind meer uit het oosten of noorden zou komen, zou ons weer er veel anders uit zien”. (bron: buienradar)

Noordenwind

Toen we hier kwamen wonen vertelde onze buurman dat de wind met name uit het zuidwesten en noorden komt. Onderbouwing voor de noordenwind vond ik lastig te vinden. Maar ik vond wel onderstaande.”Een deel van die opwarming in de lente hangt samen met het minder vaak voorkomen van wind uit de koude noordelijke richtingen (34% toen en 25% nu). Of de kans op noordenwind blijvend afgenomen is door de opwarming van het klimaat, is niet bekend.” (bron: KNMI).

Wat ook kan meespelen is dat bij ons noordwaarts de weide en daarachter een akker ligt. Kan me voorstellen dat je het dan ook beter merkt omdat de wind meer vrij spel heeft.

Zonsopkomst

In het oosten komt de zon op waardoor het fijn is dat in de ochtend, zeker in de winter, de zon meteen op de stal schijnt. De zon gaat onder in het westen, dus dan heb je aan de achterkant van de stal zon waardoor ze in de zomer dus voor de stal nog lekker in de schaduw kunnen staan (boerenwijsheid ????).

Enige nadeel met een opening naar het oosten is dat wanneer het sneeuwt de wind meestal uit het oosten komt. En komt er dus sneeuw in de stal. Gelukkig is dat in Nederland niet vaak. (Bron: wikipedia).

silhouette of wind vane

Daarnaast spelen omgevingsfactoren ook mee bij het bepalen van de opening. Onze schuilstal stond al op het oosten en ik heb niet vaak gemerkt dat het inregende. Om die en bovenstaande redenen heb ik er voor gekozen de opening naar het oosten te behouden.

Heb je nu al een schuilstal staan en ben je niet tevreden over de opening omdat het teveel inwaait en/of inregent? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om plastic flappen in de deuropening te hangen. Dit moet je uiteraard wel opbouwen omdat de meeste paarden het spannend vinden om er doorheen te lopen. Andere oplossing zou een afdakje boven de deuropening kunnen zijn. Dit helpt weliswaar niet zozeer tegen de wind, maar houdt wel de regen buiten.

Met warme groet, Shanna