logo_compleet_kleur_transparant_header_klein.png

Omschakelen van en naar weidegang? Tips om dit vlekkeloos te laten verlopen

Vorig jaar heb ik de vergissing gemaakt om de hoeveelheid hooi die ik voerde niet aan te passen aan het feit dat de pony’s op de weide komen. Dat is één van de redenen dat ze aan het einde van de zomer wat te dik waren. Een beetje dikker worden mag natuurlijk wel, maar dit was niet meer een beetje.

Meten is weten

Voordat de pony’s weer de weide op gingen ben ik eerst gaan onderzoeken hoe ik dit moest aanpassen. Dus hoeveel hooi moet je minder voeren voor 1 uur weidegang? Op de sites paardenarts.nl en pavo.nl heb ik de volgende gegevens gevonden:

  • Een paard van 600kg eet ongeveer 5,1kg gras/uur. Gras bevat gemiddeld 85% water en dus eet het paard dan 760gr. droge stof (d.s.) per uur.
  • Hooi bevat gemiddeld 20% water. Dus 1kg hooi bevat ongeveer 800gr. d.s.

Heel grof kun je dus zeggen dat wanneer je paard 1 uur op de wei gaat je dus 1 kg hooi minder hoeft te voeren.

Observatie is belangrijk

Bij bovenstaande ‘regel’ zijn zeer veel variabelen te bedenken. Zoals: hoe snel eet je paard, hoe hoog en rijk is het gras, hoe rijk is het hooi, hoeveelheid beweging, leeftijd, etc, etc. Het is altijd belangrijk om wanneer je het rantsoen aanpast, je paard extra in de gaten te houden. Zo kun je bijvoorbeeld naar de voedingstoestand kijken van je paard door gebruik te maken van een meetlint of de BCS (body condition score). Of wanneer je een toename van voernijd waarneemt dan kán dit ook een aanwijzing zijn dat je te weinig voert. Wil je meer weten over voernijd? Over dit onderwerp heb ik samen met Hester Stasse een tweedelig blog geschreven: deel 1 en deel 2.

Hou het overzichtelijk

Om het voor mezelf en eventuele oppas/verzorger overzichtelijk te houden heb ik in het hooihok een bord opgehangen. Hierop schrijf ik hoeveel hooi er gegeven moeten worden, verdeeld over de verschillende hooiplekken + het aantal uur weidegang. Dit heb ik dan uitgewerkt in verschillende ‘fases’, waarbij 1 uur weidegang fase 1 is, 2 uur weidegang fase 2, etc. Wanneer we dan weer richting de winter gaan en weidegang afbouwen kan ik makkelijk het schema volgen van het voorjaar, zonder dat ik het wiel opnieuw hoef uit te vinden. Want het is altijd verstandig om rantsoenaanpassingen langzaam te doen, zodat de darmflora zich kan aanpassen.

Op deze manier houd ik het overzichtelijk en gaan de pony’s dit jaar met een mooi figuurtje de winter in!

Met zomerse groet, Shanna