Favoriete paarden podcasts (deel 1)

Podcasts, ik houd er van! Tijdens autoritten, of saaie klusjes die gedaan moeten worden. Het maakt het allemaal net iets beter te vol te houden en ondertussen leer je ook nog een en ander bij! Onderstaande een lijstje van podcasts die ik zeker kan aanraden! In deze blog bespreek ik met name podcasts die over training gaan. In een volgend blog over mijn favoriete podcasts bespreek ik podcasts die over gezondheid, verzorging, opinie en overige onderwerpen. Uiteraard allemaal paard gerelateerd.

Stokpaardje de podcast

Deze podcast is zeer recent gelanceerd door Do Groen en Janneke Koekhoven. De podcast gaat over positive reinforcement training met een force free randje. Deze twee dames hebben wat mij betreft hun sporen al verdient op andere vlakken, dus durf zeker te beweren dat dit een fijne podcast gaat worden, ook al heb ik op dit moment nog maar twee afleveringen geluisterd. Een aanrader dus!

Equilogical podcast

Deze Engelstalige podcast door Rebeccah Baylis en Kate Blackmore. De podcast gaat voornamelijk over positive reinforcement training en aanverwante zaken. Je luistert eigenlijk naar gesprekken van twee vriendinnen welke zeer leerzaam en op zijn tijd toepasbaar zijn. Doordat het hoofdzakelijk gesprekken zijn, dwalen ze soms ook een beetje af en is de informatie dichtheid niet altijd al te hoog. Wat ik jammer vind is dat sommige afleveringen slecht te beluisteren zijn door allerhande bijgeluiden. Maar goed, het blijft gratis, en een gegeven paard kijk je niet in de bek. 😉

Ecohippique podcast

In de Ecohippique podcast gaat Mara Ruijter in gesprek met interessante mensen uit de paardenwereld. Zo knoopt ze een gesprek aan met Marloes Vogel en Greetje Hakvoort. Interviews met interessant paardenmensen vind ik altijd erg leuk omdat je meer over de mens zelf te weten komt en dat boeit me.

Clickertalk 

Clickertalk van Shari van Durme gaat, zoals de naam al doet vermoeden, over clickertraining. Het is een Nederlandstalige podcast waarin clickertraining wordt besproken op een praktische manier. Dus na het luisteren van een aflevering kan je praktisch van start met je paard. Erg leuk!

Horse training in harmony

Karen Rohlf heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik vind haar zo’n bijzonder mens. En heerlijk om naar de luisteren in deze podcast. De podcast is Engelstalig en gaat met name over training (dressuur) en aanverwante zaken. Karen komt uit de competetieve dressuur wereld en is grand prix ruiter (geweest). Zij heeft zich gedurende haar carriere meer toegelegd op Natural horsemanship en doet daar nu ook een snufje positive reinforcement bij. Niet alleen maar praktische afleveringen, maar ook zeker filosofische over bijv. doelen en zelfverzekerdheid. Zeer divers, zeer veel afleveringen, absoluut een aanrader!

EquiTheory

Deze podcast door Jill Treece is Engelstalig. Ze praat hoofdzakelijk over positive reinforcement, maar kan ook nog wel eens afdwalen over haar persoonlijke leven. Ze heeft ADHD en dat merk je ook in de podcasts, niet altijd gestructureerd en soms ietwat chaotisch, maar daarom wel gezellig. Zeker een aanrader, maar niet voor iedereen geschikt. 

The willing equine

Adele Shaw spreekt in deze podcast hoofdzakelijk over positive reinforcement, hoofdzakelijk force free. Adele Shaw is Amerikaans en daarom is deze podcast ook Engelstalig. Adele heeft een zeer prettig, rustige stem en manier van spreken en daarom ook prettig om naar te luisteren. Ik heb altijd het gevoel alsof ze “out of the blue” bespreekt wat haar te binnen schiet, maar zeker niet ongestructureerd. Zeker een aanrader als je meer rondom R+ wilt leren, zonder direct praktische tips te krijgen.

Equine clicker 101

Shawna Karrasch vind ik een zeer bijzondere en sprankelende persoonlijkheid. Ook Shawna komt uit de VS. In Equine clicker 101 bespreekt ze iedere aflevering een bepaalde clicker oefening. Het is meer een soort cursus waarbij ze je aan de hand neemt. Zeker een aanrader voor beginnende clickeraars!

Come along for the ride

In deze podcast gaat Tracy Malone in gesprek met allerhande mensen uit de paardenwereld. Tracy komt uit Australië en dus is de podcast Engelstalig. De grove lijnen is positive reinforcement, maar de onderwerpen zijn zo divers dat je het eigenlijk een keer zou moeten uitproberen. Ik kan het niet zo makkelijk in woorden vatten.

Veel luister plezier, groetjes Shanna