Mijn paard veilig weidegang bieden, hoe doe ik dat?

Hoe geweldig is het plaatje van je paard tevreden grazen op de weide? Helaas komen daar ook zorgen bij kijken. Toen ik net mijn eerste paard kocht, werd ik al gewaarschuwd voor weidegang. “Pas op hoor met die wei.” Ik begreep eerlijk gezegd niet zo goed wat ze bedoelde: “Gras is toch gezond voor mijn paard?”.

Ja, dat klopt, gras is ook gezond, maar het heeft helaas ook risico’s. Zo kan teveel gras kan leiden tot overgewicht en te snelle opbouw van weidegang kan leiden tot koliek.

Wil jij ook graag je paard zo veilig mogelijk weidegang bieden? Lees dan zeker verder.

Veilig weidegang voor je paard.

Veilig opbouwen van weidegang voor je paard

Wanneer paarden na de winter weer op de weide gaan is het verstandig om de weidegang op te bouwen. Te snel, teveel gras kan koliek, diarree of hoefbevangenheid veroorzaken.

Door aanwezigheid van bepaalde suikers kan namelijk de darmflora verstoord raken. Om te wennen aan ander ruwvoer moet de productie van enzymen aangepast worden en de bacteriën in de darm passen zich aan, aan de veranderde stofjes in de voeding.

Het is verstandig om bij de opbouw je paard iedere dag een half uur extra weidegang te bieden.

Aanpassing ruwvoer bij weidegang

Aanpassingen aan de hoeveelheid hooi is belangrijk tijdens het weideseizoen om overgewicht te voorkomen.

Gemiddeld moet je ongeveer 1 kg minder hooi voeren voor elke uur weidegang van je paard. Let op dit is niet zwart-wit vanwege verschillenin bijvoorbeeld grasrijkheid en eetsnelheid. Blijf dus altijd goed kijken naar je paard tijdens het seizoen. Valt hij af of komt hij teveel aan?

Hoe ik aan die 1 kg kom?

Op de sites paardenarts.nl en pavo.nl heb ik de volgende gegevens gevonden:

Een paard van 600kg eet ongeveer 5,1kg gras/uur. Gras bevat gemiddeld 85% water en dus eet het paard dan 760gr. droge stof (d.s.) per uur.

Hooi bevat gemiddeld 20% water. Dus 1kg hooi bevat ongeveer 800gr. d.s. Heel grof kun je dus zeggen dat wanneer je paard 1 uur op de wei gaat je dus 1 kg hooi minder moet voeren.

Veilige weidegang voor je paard

Vier manieren voor veilige weidegang

Beperkte graastijd.

Deze methode gebruik ik zelf omdat deze het beste bij ons past. Voordeel is dat je enige vorm van controle over de inname van gras hebt. Nadeel is dat paarden doordat ze weten dat ze weinig tijd hebben extra snel gaan eten, waardoor ze in korte tijd alsnog veel binnen kunnen krijgen. Om het weidemanagement bij beperkte graastijd makkelijker te maken gebruik ik de Feed- X Gate timer. Hierdoor kun je je paard automatisch toegang tot de weide geven.

Graasmasker

Voordeel van een graasmasker is dat ze langer op de weide kunnen. Zeker wanneer er paarden binnen de groep zijn die wel langer op de weide kunnen, is het fijn dat de hele groep samen naar de weide kan.

Nadeel is dat er bij een slechte pasvorm wonden kunnen ontstaan. Het is lastiger om bijv. te groomen met hun maatjes. Wil je meer weten over graasmakers of advies bij de aanschaf? Dan kunnen we je zeker PaardEerlijk aanbevelen, dé specialist op dit gebied.

Strookbegrazing

Voordeel is dat ze langer op de weide kunnen, immers op is op. Uiteindelijk kunnen ze minder eten omdat er een minder grote hoeveelheid gras is aangeboden. 

Nadeel vind ik de grote hoeveelheid werk om (meestal) dagelijks de strook te verplaatsen. Daarnaast wordt het gras zeer kort gegeten wat zeer overbelastend is voor je weide en de bodem. 

Verarmen weide

Misschien wel de meest ideale situatie: een arme en kruidenrijk grasland. Grootste nadeel, het kost veel tijd en moeite om dit te bereiken.

Kortom de paardjes kunnen nog steeds genieten van verse grasjes, maar wel met mate!

Met verstandige groet,

Shanna