Tips voor het laten afvallen van je paard (deel 2)

In deel 1 heb je kunnen lezen hoe je met beweging je paard kunt laten afvallen. Dit deel gaat over het aanpakken van de voeding bij paarden met overgewicht.

Voeding

Het grootste effect bij afvallen ligt bij de voedingsinname van je paard. Immers wat er niet aankomt, hoeft er ook niet meer af. Soms is het heel duidelijk wanneer een paard te veel eten krijgt. Zo is mijn pony te dik geworden omdat ik hem te veel uren op een te rijke weide heb laten grazen. Voor sommige paarden gaat dit prima, die eten totdat ze voldoende hebben en gaan dan iets anders doen. Maar helaas is er ook een flinke groep paarden die bodemdrift hebben. Beetje zoals het laatste beetje chips in de zak, die moet leeg. Ook al ben je al een beetje misselijk omdat je teveel hebt gegeten.

Weidegang
Onbeperkt weidegang is niet voor alle paarden verstandig

Het afvallen van Andor is begonnen in september 2020. Als eerste ben ik strookbegrazing gaan toepassen. Dus iedere dag kregen de pony’s een nieuwe strook weide tot hun beschikking. Hierdoor had ik enigszins invloed hoeveel gras er naar binnen ging. De pony’s stonden toen nog vanaf 7:00 in de ochtend tot ongeveer 16:00 in de middag op de weide. Toen de weides allemaal te kort gegeten waren, was het weideseizoen voor ons voorbij. Toen konden we echt beginnen met afvallen. De pony’s kregen nu namelijk alleen hooi te eten. Dit betekende dus dat ik nog meer invloed kon uitoefenen op de voedingsinname.

Slowfeeders

De pony’s staan op een paddock paradise en er waren op dat moment vier hooipunten. Twee hooipunten hadden hooinetten met een maaswijdte van 2,5 x 2,5 cm. En de andere twee hooipunten hebben een maaswijdte van 5 cm. Hierdoor konden ze eerst hun buik vol eten uit de 5 cm hooinetten en daarna nog rustig verder eten uit de andere hooinetten. Wanneer alle hooinetten een kleine maaswijdte hebben bestaat er een grotere kans op frustratie bij de paarden. Door voor deels een kleine maaswijdte te kiezen kon ik ervoor zorgen dat ze wel continu ruwvoer hadden zonder teveel ruwvoer te voeren, een soort beperkt, onbeperkt ruwvoer. Toen de dagen korter werden en het dus kouder werd, kregen de pony’s meer behoefte aan ruwvoer. Paarden houden zich namelijk warm door het verteren van ruwvoer, een soort interne kachel.

Minder rijk ruwvoer

Daarna ben ik het hooi gaan mengen, minder lekker en minder rijk hooi met lekkerder hooi. Hierdoor aten ze eerst het lekkere op, en maakte daarna nog een ronde om het minder lekkere hooi op te eten. Uiteindelijk ben ik over gegaan op grotendeels weidehooi aangevuld met graszaadhooi. Over graszaadhooi zijn de meningen zeer verdeeld. Doordat graszaadhooi endofyten kan bevatten of bespoten kan zijn, kunnen paarden hier ziek van worden. Bij een betrouwbare hooileverancier heb ik graszaadhooi besteld, welke gegarandeerd onbespoten is.

Voor mij was het kiezen tussen kwade: 1. overgewicht door teveel en rijker ruwvoer, 2. maagzweren door te lang zonder ruwvoer of 3. aanvullen met graszaadhooi. Ik heb voor het laatste gekozen. Let wel, graszaadhooi is een aanvulling, de basis is nog steeds het weidehooi. Er zijn ook andere mogelijkheden om ruwvoer aan te bieden welke minder rijk is, zo kan je kiezen voor stro of je kan het hooi weken.

Voorjaar

In het voorjaar, zo begin april zijn de pony’s weer de weide opgegaan. Maar nu mogen ze maar 1 uur per dag op de weide, zonder strookbegrazing. Sinds medio mei mogen ze 2 uur op de weide. En de rest van het weideseizoen bied ik ze 3 uur per dag aan. Dit doe ik wel op geleide van eventuele gewichtstoename. Voor nu ben ik redelijk tevreden met het gewicht van Andor, er mag nog ongeveer 25 kg vanaf. Maar mijn streven op dit moment, tijdens het weideseizoen, is om het gewicht Andor niet te laten toenemen. Mijn verwachting is dat komende winter hij met dit management verder zal afvallen. We zijn mijns inziens nu in ieder geval uit de gevarenzone gekomen.

Conclusie 

Je schuldig voelen over het overgewicht van je paard is logisch. Een eerste stap naar een gezonder gewicht is het bewust zijn dat je paard overgewicht heeft. Het zien van overgewicht van een paard is iets wat je moet leren. Wanneer je het eenmaal hebt leren zien, kun je het niet meer níet zien. Ga stapsgewijs te werk en pak zowel de voeding als de beweging aan. Eventueel kun je ervoor kiezen om een bijrijder in te schakelen wanneer je zelf niet voldoende tijd hebt om de beweging te kunnen bieden. Maar zoals je hebt kunnen lezen, is een paar keer per week 20-30 minuten stappen al een goed begin! Je moet gewoon ergens een begin maken!

Succes!

Met gemotiveerde groet,

Shanna