Tips voor het laten afvallen van je paard (deel 1)

Je bent op vakantie geweest en komt weer voor de eerste keer bij je paard. Je schrikt je kapot. Wat is mijn paard dik! Uiteraard is hij niet tijdens de vakantie zo dik geworden. Want overgewicht ontstaat over het algemeen niet in twee weken. Alhoewel sommige er wat van kunnen. Helaas is mij bovenstaande scenario ook overkomen. Mijn pony was denk ik wel tegen het morbide obese aan. Er is veel te lezen over afvallen online, maar van de meeste informatie werd ik niet veel wijzer. Vooral omdat de moed me in de schoenen zonk. Moet ik een endurance trainingsschema volgen? Waar haal ik de tijd vandaan. In deze blog wil ik je deelmaken van mijn ervaringen in het afvalproces van mijn pony. Hopelijk geeft het je wat houvast in je zoektocht naar de juiste weg. 

Om de informatie wat behapbaar te houden zijn het twee losse delen geworden. Deel 1 gaat hoofdzakelijk over bewegen en deel 2 over voeding. 

Meten is weten 

Aan het begin van het afvalproces heb ik iemand met een paardenweegschaal laten komen om een objectieve meting te krijgen. De realiteit was een beetje pijnlijk, Andor had namelijk 100kg (!) overgewicht. Daarna ben ik maandelijks met een meetlint zijn gewicht gaan opmeten. Dit is uiteraard een zeer grove meting, maar geeft wel een indicatie. En het is meteen een goede motivatie omdat je ziet dat jullie harde werk effectief is. Daarnaast kun je de body condition score (BCS) bepalen, ook dit kun je maandelijks doen om het effect van het management te vervolgen. In de video hieronder laat ik een aantal aandachtspunten zien bij het beoordelen van de voedingstoestand van je paard.

Beweging 

Voeding is eigenlijk het punt waar je de meeste winst mee kunt behalen. Hierover lees je meer in deel 2. Het andere punt is een paard voldoende beweging te bieden. Het mooiste is door de manier van houden zo te organiseren dat ze “vanzelf” al meer bewegen. Bijvoorbeeld door meerdere hooipunten te maken en het water apart van de hooipunten aan te bieden. Dan heb je in de basis al meer beweging. Daarnaast is het verstandig om de wekelijkse beweging op te gaan voeren. Ik ben begonnen door 15-20 minuten, 6 dagen per week te gaan wandelen. Dit zijn we steeds verder gaan opbouwen. Uiteindelijk wil je er toe naar minimaal 3-4 uur beweging per week. Het schijnt dat er meer calorieën verbruikt worden door langere periodes te stappen of te draven dan te galopperen.

In het volgende deel, zal ik vertellen hoe ik de voeding heb aangepast om Andor te laten afvallen.

Met gemotiveerde groet,

Shanna