Onbeperkt hooi voeren aan je paard een utopie?

Onbeperkt hooi voeren is het allerbeste lees ik regelmatig op verschillende kanalen. Zelf heb ik een beetje moeite met deze stelling en ik krijg er een rotgevoel van. Want bij mijn paarden lukt het gewoon niet. Ik vind de bewering ook wel erg zwart-wit. En ik denk dat er meerdere factoren zijn die bepalen of onbeperkt hooi voeren goed gaat. En ik ben van mening dat niet alle paarden in alle situaties beter worden van onbeperkt voeren.

Onbeperkt hooi voeren aan je paard.

Factoren die meespelen of onbeperkt hooi voeren goed gaat

  1. Wát wordt er onbeperkt gevoerd? Is dit hooi, voordroog, kuil, graszaadhooi, etc. Binnen deze soorten ruwvoer zijn er grote verschillen qua voedings- en energiewaarde. Onbeperkt stro bijvoorbeeld (naast hooi) zou wat mij betreft makkelijk kunnen. Graszaadhooi is doorgaans ook geen probleem. Maar rijk hooi of voordroog kan wel problemen opleveren.
  2. Hoe wordt je paard gehouden. Hoeveel vrije beweging krijgt je paard en hoeveel moet je paard ‘werken’.
  3. Verschillen in ras. Grootste verschil zit hem in koud- en warmbloeden. Over het algemeen hebben koudbloeden makkelijker last van overgewicht. En ‘worden dik van lucht’.
  4. De leeftijd van je paard. Heel algemeen hebben jonge en oude dieren een hogere energie behoefte dan volwassen dieren.
  5. Hoe biedt je het aan? Kunnen ze het zonder al teveel moeite van de grond knabbelen. Of staat het eten verspreid en zijn er opname vertragende elementen toegevoegd (denk aan maaswijdte van hooinetten, hoe makkelijk is het bereikbaar, etc).
Kunnen shetlanders onbeperkt hooi eten?

Onbeperkt hooi voeren een onbereikbare utopie?

Zelf zou ik het heerlijk vinden om mijn pony’s onbeperkt hooi aan te kunnen bieden. Dat zou een hoop moeite en stress voorkomen. Maar helaas is dit bij ons niet mogelijk, ze blijven doorbunkeren totdat ze kogelrond zijn.

Daarom probeer ik door allerlei aanpassingen te voorkomen dat de pony’s te lang zonder eten staan, maar niet teveel krijgen. Hierdoor kom ik toch zo dichtbij mogelijk die ideale situatie.

Zeven tips om zoveel mogelijk onbeperkt hooi (ruwvoer) te kunnen voeren

  • Check de energiewaarde van je hooi/voordroog door een ruwvoeranalyse te laten doen, dit kan bijvoorbeeld bij Pavo.
  • Wanneer je toch een partij hooi/voordroog hebt met een hoge energie waarde kun je het hooi weken. Hoe kan je het beste hooi weken?
  • Probeer aan hooi/voordroog te komen die een lage energiewaarde heeft (kan een uitdaging zijn).
  • Vul het hooi/voordroog aan met een ruwvoer van een lagere energiewaarde zoals: takken, graszaadhooi, kruiden en stro.
  • Vertraag inname door gebruik te maken van slowfeeders, het verspreiden van de voedselplekken of maak sommige punten lastiger bereikbaar.
  • Verspreid de voermomenten, eventueel aangevuld door automatische voermomenten door bijvoorbeeld de Haybutler of met de Feed-X Gate timer.

Conclusie

In de ideale wereld denk ik dat onbeperkt voeren inderdaad het beste is. Alleen ik denk niet dat dit altijd realistisch is. Ieder paard, situatie en eigenaar is anders. Staar je niet blind op onbeperkt voeren en vind jullie eigen weg.

Met verstandige groet,

Shanna