Favoriete paardenpodcasts (deel 2)

Het vorige deel, deel 1 ging over paardenpodcasts in het teken van training. In dit deel bespreek ik podcasts die te maken hebben met gezondheid van paarden en over paardenwelzijn in het algemeen. En als laatste nog een overige groep van podcasts die erg interessant zijn maar niet in voorgaande categorieën passen.

Paard & gezondheid podcast

In deze kwalitatieve podcast bespreken dierenartsen Aimee de Rooij en Iris van Gulik, hoe kan het ook anders, gezondheidstechnische zaken bij paarden. Hun doel is om paarden eigenaren e.e.a. bij te brengen over medische zaken om zo paardenwelzijn te verbeteren. De podcast luistert lekker weg omdat de dames lekker aan het kletsen zijn en er hier en daar er een grapje tussendoor gooien. Serieuze onderwerpen met een sausje humor. Ik kijk altijd erg uit naar een nieuwe aflevering, zeer aan te raden deze podcast! 

Straight from the horse doctor’s mouth

Ook deze podcast komt van een paardendierenarts, Erica Lacher en gehost door haar echtgenoot Justin Long. De insteek is een beetje vergelijkbaar met de paard & gezondheid podcast alleen dan engelstalig. De informatie is zeer handig, maar soms niet helemaal toepasbaar omdat e.e.a. net iets anders is op sommige punten in Nederland als is de VS. Klein beetje jammer vind ik dat er regelmatig word gezegd dat het paard niet goed “ontworpen” zou zijn, waardoor verschillende aandoeningen ontstaan. Dat is mijn inziens een beetje kort door de bocht, omdat in de meeste gevallen dit meer te maken heeft met de manier van paardenhouden. Maar goed, je hoeft het niet altijd met iedereen eens te zijn, je neemt mee wat je nodig hebt. Toch wel aan te raden dus, deze podcast mijns inziens.

De paardenpodcast

Ja, de paardenpodcast van Rianne Dekker een pareltje onder de podcasts. Dit was mijn eerste podcast en ik ben er nog steeds gek op. De onderwerpen zijn zeer divers, allen uiteraard paardgerelateerd en inmiddels heeft Rianne al een aardige bibliotheek aan afleveringen opgebouwd. Mijn favoriete aflevering is toch wel die met Karen Rohlf, heerlijk, zeker al twee keer beluisterd. Maar ook de afleveringen waarin Rianne openhartig spreekt over het proces van euthanasie van haar paard vind ik erg mooi en zinvol. Een moeilijk onderwerp, maar ik ben zeer blij deze geluisterd te hebben en hier al over nagedacht te hebben, voor de dag die onvermijdelijk ooit komen gaat. Qua afleveringen kan ik nog wel even doorgaan, ook de aflevering waarin ze haar vriend interviewd, etc, etc. Zo, leuk allemaal! Zeker luisteren deze podcast!

The humble hoof

Als trotse hoofnerd mag deze podcast zeker niet ontbreken in de lijst. Deze Engelstalige podcast door Alicia Harlov gaat over verschillende hoefgerelateerde onderwerpen. Zeker de aflevering met dierenarts Tomas Teskey over de relatie hoeven en gebitszorg kan ik zeer warm aanbevelen.

Equestrian perspective

Felicity Davies komt uit Australie en dus is deze podcast engelstalig. Deze podcast is zeer divers en daarom erg lastig te plaatsen. Maar hierdoor wel voor veel mensen leuk om te luisteren, want je kan de afleveringen eruit pikken die op dat moment voor jou van toepassing zijn. De aflevering met als titel “Why your spooky horse isn’t being a d*ck and 5 steps to help them become more confident” vond ik een zeer sterke aflevering en kan ik iedereen aanraden.

Het wiebelpaard

De sprankelende persoonlijkheid van Melanie Smulders komt ook in de podcast goed tot zijn recht. Zo eerlijk en oprecht als ze op mij overkomt via haar instagram account zo ook in deze podcast. Nu twee afleveringen geluisterd. Ze doet het zo voor de vuist weg, en dat maakt dat het lijkt alsof ze naast je op de bank zit tegen je aan te kletsen. Heerlijk gewoon even lekker aanhoren. 🙂

Hippische ondernemers podcast

Monique Dorst bespreekt in deze podcast alles wat een hippische ondernemer moet weten. Van prijsbepaling tot marketing, alles komt aan bod. Heerlijk als je net als ondernemer komt kijken en nog erg veel vragen hebt. De stem van Monique vind ik erg duidelijk en prettig om naar te luisteren. Veel aan gehad deze podcast, ben je ondernemer, dan is deze podcast echt iets voor jou!

Two happy athletes podcast

In deze podcast gooit Miriam Vree – van Straten het over een hele andere boeg. Deze podcast is in mijn ogen zeer uniek in zijn soort, meer filosofisch. Het gaat veel over gevoel en voelen, en dat is bij de omgang van paarden zeer belangrijk. Miriam heeft een zeer prettig manier van presenteren en ook in de afleveringen waarin ze voormalige en huidige studenten van haar programma interviewd komt ze goed uit de verf. Wil je even lekker ontspannen en stof tot overdenken, zeker luisteren!

Paard & geluk podcast/ Paard optimaal podcast

Nienke Verbunt host beide bovenstaande podcasts, ze lijken erg op elkaar, daarom heb ik ze even samengepakt. Vooral de paard & geluk podcast heeft veel afleveringen. Met name over welzijn, maar ook interessante afleveringen over bijvoorbeeld voeding, waar Nienke veel vanaf weet. Je moet wel opletten, want Nienke praat ontzettend snel, zeker tijdens de eerste paar afleveringen. Maar dat vind ik wel prettig om naar te luisteren, lekker to the point!

Amazones met een missie

Deze podcast door Jolanda Adelaar, Romy Huisman en Fenna van Dam. Wat een samenwerking tussen deze drie amazones! Ze komen alledrie uit een iets andere wereld, maar hebben paarden en paardenwelzijn als gemene deler. Met zijn drieën kletsen ze er hevig op los. Maar niet zomaar, de serieuze onderwerpen worden uitvoerig besproken! Hun missie is om paardenwelzijn te verbeteren en met deze podcast doen ze dat door te informeren. Ze hebben alle drie een grote fanbase uit verschillende hoeken, dus ik denk dat ze hiermee een grote stap voorwaarts in hun missie zetten. Chapeau dames, ga zo door, echt super leuk om naar te luisteren!

Equine online

Mariska Moerman is nog een relatief nieuwe speler binnen podcast land. Ze maakt een podcast voor hippische ondernemers en dan specifiek op personal branding. Ze maakt meteen een klapper door een relatief zwaar onderwerp een mooie draai te geven. Ik heb nu twee afleveringen geluisterd en ben zeker benieuwd naar de volgende. Ben je een hippische ondernemer, dan zou ik deze podcast zeker beluisteren!