Wat kost een eigen paard? (deel 2)

In deel 1 heb je overzicht gekregen over de terugkerende kosten bij het houden van een paard. In dit deel staat een overzicht voor de eenmalige kosten. Sommige kosten zijn in principe wel terugkerend, zoals de kosten voor een halster. Maar als het goed is, gaat deze een aantal jaar mee. Onder de tabel vind je weer de toelichting voor de verschillende kostenposten.

AanschafkostenNormaalLuxe
Aankoop paard€4000€8000
Aankoopkeuring€225€450
Zadel€350€2250
Hoofdstel€29,95€74,50
Halster + touw€8,65€45,95
Borstelset€15,99€49,95
Vliegenmasker€24,95€44,95
Zadeldekje€15,96€83,95
Totaalbedrag€4670,50€10999,30

Toelichting bij de eenmalige kosten

Aankoop paard

Sinds de covid crisis zijn de aanschafkosten voor een (rij) paard aanzienlijk gestegen. De kosten die ik in de tabel weergeef zijn in de normale categorie voor een grote pony/ klein paard, welke ingereden is. In de luxe categorie zie je de vanaf prijs voor een KWPN paard, ingereden. De prijzen stijgen naarmate een paard verder opgeleid is of een betere afkomst heeft.

Aankoopkeuring

Tijdens het aankoopproces is het verstandig om een klinische keuring door een erkende dierenarts te laten verrichten. Heb je voornemens om met het paard de sport in te gaan, dan is het aan te raden om ook een radiologische keuring te laten doen. Bij sommige paarden is er recent een keuring gedaan en heb je geluk. Heb je pech, wordt een paard “afgekeurd” dan zul je, naast verder te zoeken, mogelijk nogmaals deze kosten moeten betalen. In de normale categorie ben ik uitgegaan van een klinische keuring op locatie. Bij de luxe variant is dit ook op locatie, maar zit hier ook een radiologische keuring bij.

Zadel

Zadels, daar kun je een heleboel geld aan kwijt zijn. Belangrijk is wel, vind ik, dat je een zadel laat aanmeten door een zadelpasser en dus een goed passend zadel hebt. Die kosten komen er nog bij boven op de gemiddelde vanaf prijs die je in de tabel ziet staan. Ook de losse accessoires zoals een singel, beugels, beugelstoten komen er nog los bij. Ga je serieus aan de slag met de verschillende disciplines, dan heb je eventueel meer dan 1 zadel nodig. In de normale categorie heb ik gekeken naar tweedehands veelzijdigheids boomzadels. In de luxe categorie heb je een nieuw veelzijdigheids boomzadel.

Hoofdstel

Ook bij de hoofdstellen is er ontzettend veel keuze, voor deze blog heb ik gekeken naar bitlooshoofdstellen. Voor de normale categorie ben ik uitgegaan van een rijhalster/ touwhalster variant, dit is echt een goedkoop instapmodel. Voor de luxere categorie heb je een mooi sidepull leren hoofdstel. De prijzen zijn exclusief teugels.

Conclusie

Naast de genoemde kosten in deel 1 en 2 zijn er ook onvoorziene (dierenarts) kosten waar je rekening mee moet houden. Het is verstandig om hier bijvoorbeeld een verzekering voor af te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om een spaarrekening te openen waar je maandelijks een vast bedrag op stort.

De berekeningen in deel 2 zijn vooral ter illustratie. Wanneer je eenmaal naar producten zoals halsters en hoofdstellen gaat kijken is er een grote range binnen de prijsklassen. Je kan het heel spartaans houden of zo gek maken als je zelf wilt. Waar het mij vooral om gaat, is een inzicht te geven in de kosten die komen kijken bij de aanschaf van een eigen paard. Het is een ongelofelijk leuk en spannend proces waar je doorheen gaat, alvorens een paard aan te schaffen. Ik hoop op deze manier de saaie kant iets makkelijker en overzichtelijker te hebben gemaakt, zodat je snel weer naar paardenadvertenties kan gaan kijken!

Veel plezier, Shanna