Wat kost een eigen paard? (deel 1)

Ieder paardenmeisje droomt ervan, een eigen paard. Maar wat kost dat nu? Wanneer je nog geen eigen paard hebt kan dit soms erg onoverzichtelijk zijn. Daarom heb ik geprobeerd om je hiervan een overzicht te geven. In onderstaande tabel zie je de kosten uitgesplitst in twee categorieën: “normaal” en “luxe”. In de normale variant zit mijns inziens alle standaard zorg. In het luxe pakket zitten de net wat duurdere/ luxere keuzes. Onderaan de tabel vindt je toelichting bij de verschillende kostenposten. Dus welke keuze heb ik gemaakt en waarom. Er zijn twee delen, deel 1 met de jaarlijkse en dus terugkerende kosten. Bij deze kosten ben ik uitgegaan van een paard aan huis/ in eigen beheer. De kosten van hypotheek/ huur, omheining, weideonderhoud is hierin niet meegenomen. Tarief voor een pension varieert tussen de €300-400, dit zijn zowel reguliere pensions als bijvoorbeeld een paddock paradise, prijs is voor volpension.

Deel 2 behandeld de eenmalige kosten zoals de aanschaf van het dier, maar ook bijvoorbeeld van een zadel. In de berekeningen ben ik uitgegaan van een paard van 500kg, dus een grote pony/klein paard. Ik ben uitgegaan van een volwassen en gezonde pony.

Onderhoudskosten/jaarNormaalLuxe
Ruwvoer (12,5kg hooi/dag)€1368,75€2098,75
Aanvullende voeding€138,70€384,00
Mestonderzoek€53,85€89,75
Ontworming€12,95€12,95
Vaccinaties€24,50€68,00
Fysiotherapeut/osteopaat€230,00€460,00
Gebitsbehandeling€100€100
Onderhoud zadel€83,75€167,50
Rijlessen€600€2400
Hoefonderhoud€260€390
Hooinetten e.d.€43,98€43,98
Bodembedekking (schuil) stal€619,15€619,15
Mestverwerking€0€100
Totale kosten jaarlijks€3535,63€6934,08

Toelichting bij de jaarlijkse terugkerende kosten

Ruwvoer

In de normale categorie ben ik uitgegaan van hooi ingekocht bij “de boer” op de hoek. Ik heb gebruikt gemaakt van de actuele prijzen, helaas stijgen deze zeer de laatste jaren. De berekening is gemaakt voor een paard welke 365 dagen per jaar hooi krijgt, zonder weidegang. Staat een paard bijvoorbeeld 6 maanden per jaar op de weide zou je dit bedrag kunnen halveren. Dit is uiteraard een grove berekening gezien er veel variabelen meespelen. Bij de luxe variant is ben ik uitgegaan van kruidenhooi ingekocht bij een fouragehandel. Deze zijn doorgaans duurder dan de boer op de hoek, maar de kwaliteit is vaak wel constanter en er wordt doorgaans meer service geboden in de aflevering en eventuele omruil bij bijvoorbeeld schimmel. Dit is uiteraard zeer zwart-wit gesteld, binnen de bedrijven (dus fouragehandel of boer) is veel variatie mogelijk.

Aanvullende voeding

Onder aanvullende voeding versta ik de extra voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen die je wilt toevoegen aan het dieet van je paard. Uiteraard zijn hier heel veel variaties voor mogelijk. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb voor de normale variant gekozen voor een simpele balancer en voor de luxe variant heb ik gekozen voor een kruidenmix die wisselt per seizoen, een soort maaltijdbox voor paarden.

Mestonderzoek

Het algemene advies is om minimaal 3 keer per jaar mestonderzoek te laten doen. Namelijk voor de start van het weideseizoen, tijdens het weideseizoen en na het weideseizoen/ voor de winter. In de normale variant ben ik hiervan uitgegaan, in de luxe variant is dit 5 keer.

Ontworming

Voor de prijs van de ontworming heb ik gekozen om 1 antiwormspuit te rekenen. Dit is uiteraard afhankelijk van de uitslag van het mestonderzoek. En dit varieert sterk per paard en situatie. De keuze voor 1 spuit per jaar is arbitrair en gelijk met de normale en luxe variant.

Vaccinaties

De kosten voor de vaccinatie in de normale variant is de influenza + tetanusinjectie. Bij de luxevariant heb ik hier ook nog de visitekosten bij opgeteld.

Fysiotherapie/ osteopathie

Afhankelijk van de leeftijd en gebruiksdoel van je paard denk ik dat regelmatige check up en zo nodig behandeling van een fysiotherapeut of osteopaat geen overbodige luxe is. Zeker wanneer je actief met je paard in de sport bent, kan je dit wel 4 keer per jaar laten doen. Voor de normale variant ben ik uitgegaan van 2 keer per jaar en de luxe variant heeft 4 behandelingen per jaar.

Onderhoud zadel

Wat mijns inziens ook bij de jaarlijkse onderhoudskosten van een paard hoort, is de controle van je zadel door een zadelmaker. Afhankelijk van hoe vaak je rijdt, wat voor soort zadel je hebt, laat je dit 1-2 keer per jaar doen. Sommige laten dit zelfs ieder kwartaal controleren. Voor de berekening heb ik in de normale variant gekozen voor jaarlijks en bij de luxe variant 1 x per 6 maanden. Voor deze kosten ben ik alleen uitgegaan van de check zelf, indien er aanpassingen gedaan moeten worden zoals bijvoorbeeld het vullen van de kussens komt dit er nog bovenop.

Rijlessen

Ook de kosten van rijlessen kunnen zeer variëren. Heb je een “gemiddelde” instructeur, of rijd je op hoger niveau en heb je dus ook duurdere instructie nodig. Op sommige ruiterclubs betaal je jaarlijks contributie en daarbij zitten de rijlessen al inbegrepen. De contributie heb ik in deze berekening daarom niet meegenomen, maar vallen dus onder de kosten rijlessen.

Voor de normale variant ben ik uitgegaan van maandelijks les en de luxe variant heeft wekelijks les, beide privéles aan huis, de reiskosten zijn hierbij inbegrepen.

Hoefonderhoud

Voor het hoefonderhoud ben ik uitgegaan van de kosten van een bekapper, niet voor het beslaan. Voor de normale variant ben ik uitgegaan van het 1 x keer 6 weken bekappen en bij de luxe variant is dit 1 x per 4 weken.

Hooinetten e.d.

Voor de hooinetten heb ik in de normale variant en de luxe variant dezelfde prijs gezet. Ik ben uitgegaan van 2 hooinetten van degelijke kwaliteit. In het kader van hooinetten is goedkoop mijns inziens echt duurkoop. Zeker als ze dagelijks gebruikt worden zullen ze simpelweg slijten. Ieder jaar alle hooinetten moeten vervangen is wellicht aan de overdreven kant, maar het komt denk ik wel dicht bij de realiteit. Het is zeer afhankelijk of de paarden jaarrond hooi eten of ook weidegang hebben. En er is een groot verschil tussen de “voorzichtige” eters en de “slopers”. Heb je het geluk dat je alleen voorzichtige eters hebt, dan doe je wellicht een aantal jaar met de netten.

Bodembedekking

Dit is een zeer lastige om goed te kunnen voorrekenen. Er zijn zeer grote verschillen in de manier van paarden houden. Er is variëteit van een paard 24/7 op stal tot paarden die 24/7 buiten lopen met een schuilstal. Ik heb een gemiddelde hiervan genomen. Ik ben uitgegaan van wekelijks de gehele bodem vervangen. De bodem bestaat uit een onderlaag van vlas (1 pak) met daarboven een bedje van stro (1 baal). Er is in deze berekening geen verschil tussen de normale en de luxe variant.

Mestverwerking

Voor sommige onder ons kost de mestverwerking vooral een hoop tijd en je rug, maar geen geld. Oftewel je composteert de mest en verspreid dit zelf over het land. Vanwege regelgeving is dit niet altijd en overal mogelijk. Daarom in de normale variant geen kosten, dit is niet geheel reëel. Je hebt dan natuurlijk wel een tijdsinvestering en je hebt enige materiaal nodig. Het goedkoopste ben je uit met alleen een schep en een kruiwagen. Voor de luxe variant heb ik de gemiddelde prijs opgezocht wat anderen hiervoor betalen. Dus voor een container die bijvoorbeeld 1 x per 6 maanden wordt geleegd.

Met enthousiaste groet, Shanna