logo_compleet_kleur_transparant_header_klein.png

Een bijrijder, lust of last?

Lang heb ik op twee benen gehinkt of ik nu wel of niet een bijrijder/ verzorgster zou “nemen”. Ik vond de beslissing zo ontzettend lastig. Zoveel om over na te denken en rekening mee te houden. En als je dan wel voor een bijrijder kiest, waar let je dan op? Waar moet je rekening mee houden?

In dit blog probeer ik je een handvat te geven in deze toch wel, zo vind ik, lastige beslissing.

Waarom wel?

Om voor een bijrijder te kiezen is over het algemeen om paarden meer beweging te geven. Maar ik vind het ook erg prettig dat een bijrijder kan helpen in de verzorging zodat ik meer tijd over houd voor andere activiteiten. Daarnaast vind ik het persoonlijk erg leuk om anderen e.e.a. bij te brengen over bijvoorbeeld het houden van paarden.

Aangezien mijn paarden aan huis staan en ik geen pensionpaard er bij heb, ben je soms wel erg alleen. Dus het is ook wel gezellig om af en toe met iemand over (je) paarden te kunnen kletsen. Daarnaast vind ik het ook fijn dat we met meerdere paarden tegelijk op pad kunnen gaan.

En ik denk ook dat het niet verkeerd is als je paard af en toe met andere mensen te maken krijgt zodat ze een bredere training krijgen. Een ander doet het toch net iets anders dan jij.

Een bijrijder/verzorgster heeft wat mij betreft zeker zijn voordelen!
Waarom niet?

Een bijrijder kan erg veel tijd kosten. Zeker als je iemand hebt die niet helemaal alles doet zoals je dit zelf voor ogen hebt, kost dit soms erg veel begeleidingstijd. En dan moet je ook altijd rekening in je agenda houden met de komst van de bijrijder. Het kan soms lastig zijn om een juiste match te vinden. Dus je moet zelf een goede klik hebben met de bijrijder, maar ook je paarden moeten die klik hebben.

De manier van omgang met de paarden is voor veel paardeneigenaren erg belangrijk. En niemand zal het 100% doen zoals je dat zelf zou doen, dit moet je wel enigzins los kunnen laten.

Niet alle bijrijders zijn even betrouwbaar, een bekend probleem is dat tijdens de mooie lente en zomermaanden ze niet weg te slaan zijn, maar in winter zijn ze nergens te vinden.

Waar let je op bij een bijrijder?

Zelf vind ik leeftijd erg belangrijk, ik zou nooit meer voor een verzorgster gaan die onder de 18 is. Ik heb eerder een jongedame van 12/13 jaar gehad en dit is toch niet helemaal goed bevallen. Enerzijds lag dit aan haar manier van omgaan met het paard (kwestie van smaak). Maar nog belangrijker vond ik misschien nog wel dat ik het leeftijdsverschil te groot vond. Dus wanneer je op wandeling bent, dan zijn de gesprekken toch wel erg van de basisschool leeftijd en -niveau. Met iemand die 18+ is, is dat over het algemeen anders.

In de zoektocht naar een bijrijder is het op de eerste plaats natuurlijk belangrijk dat duidelijk is aan beide kanten wat de wensen zijn. Dus het aantal dagen, de verantwoordelijkheden, maar ook bijvoorbeeld de mate van vrijheid in de activiteiten die ze met je paard mag ondernemen.

Zelf kies ik ervoor dat indien het mogelijk een match kan zijn je eerst een kennismakingsgesprek hebt. Tijdens dit gesprek kan je je eigen wensen en regels kenbaar maken. En tegelijk onderzoeken of de mogelijk toekomstige bijrijder hiervoor open staat. Voor mij is het ook erg belangrijk dat onze visies grotendeels overeen komen. Anders verwacht ik in de toekomst toch wel punten waarop het kan botsen. Indien uit het gesprek blijkt dat er van beide kanten een klik is, zou ik altijd eerst een proefperiode van bijvoorbeeld een maand afspreken. Hiermee “verplicht” je jezelf om dit voor jezelf te evalueren. Maar ook dat je makkelijker de samenwerking kan afbreken indien het bij een van beide partijen niet helemaal bevalt.

Financiële kant

Er zijn mensen die om een maandelijks bedrag aan bijrijders vragen. Dit zou bijvoorbeeld bevorderlijk kunnen zijn voor de betrouwbaarheid van de bijrijder. En zo’n toelage is natuurlijk mooi meegenomen in de maandelijkse kosten van het houden van een paard. Ik zou zelf nooit een maandelijkse toelage verwachten van bijrijders. Maar ik verwacht wél dat ze in ieder geval kleine klusjes zoals uitmesten en het vullen van hooinetten doen.

Aansprakelijkheid

In principe ben je als eigenaar van het paard altijd aansprakelijk. Wel is het mogelijk om bepaalde afspraken vast te leggen in een contract waarin de verdeling van risico’s wordt besproken. Deze vastgelegde afspraken zijn niet altijd geldig en onaantastbaar. Dit is vooral van toepassing wanneer de aansprakelijkheidsbeperking te ver gaat. Dit klinkt nogal vaag en dat is het ook, maar ik heb hier geen duidelijkere richtlijnen over kunnen vinden. Het opgesteld contract is alleen geldig tussen de eigenaar van het paard en de bewuste bijrijder. Dus indien er schade is bij een derde partij, is de eigenaar van het paard alsnog aansprakelijk (artikel 6:179 BW). Maar in het contract kan wel worden opgenomen dat indien de eigenaar van het paard schade moet uitkeren aan een derde partij, de eigenaar van het paard deze schade weer kan vorderen van de bijrijder.

Er zijn geen voorwaarden aan het opstellen van het contract, zelfs een mondelinge afspraak kan al voldoende zijn. Aangezien een mondelinge afspraak moeilijk te bewijzen is, is dit niet aan te raden.

Het is wel verstandig om bij het opstellen van het contract eerst contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij om te onderzoeken of de verzekering (WA) voldoende dekking biedt. Hierbij kun je ook aangeven dat het paard bereden gaat worden door een bijrijder.

Bron: https://www.schelstraete.nl/aansprakelijkheid-bijrijder/

Conclusie

Een bijrijder of verzorgster voor je paarden kan een ware nachtmerrie of een zegen zijn! Je moet echt net de mazzel hebben dat je de juiste match vindt. Het is denk ik wel erg belangrijk dat je op sommige punten iets moet kunnen toegeven. Is dit niet aan jou besteedt dan is een bijrijder misschien geen goed idee. En je kan het natuurlijk altijd eens een maand uitproberen met iemand of het wat voor jullie is.

Uiteindelijk ben ik erg blij met de bijrijder die ik nu gevonden heb! Ze lijkt in veel opzichten erg op mij, waardoor ik eigenlijk vanaf de tweede week haar al veel vrijheid kon geven! En zij geeft míj weer vrijheid doordat ze af en toe voor mij kan invallen omdat ik een lange dag weg ben van huis!

Met toch wel enthousiaste groet, Shanna